به گزارش قدس آنلاین، رهبر انقلاب بهتازگی با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور اظهار امیدواری کردند که این مشکلات قابل حل است و در ادامه تأکید کردند که «در بخشهای دیگر در حال پیشرفت هستیم» و از «بومیسازی برخی تجهیزات استخراج نفت و گاز و راهاندازی نخستین پالایشگاه فراسرزمینی ایران و...» به عنوان مصادیق پیشرفت یاد کردند.
در کنار این موضوع، ایفای نقش در تجارت گاز با سیاست خرید یا سوآپ گاز روسیه و ترکمنستان نیز مؤید تغییرات بزرگ در تجارت انرژی کشور است که میتواند ضمن خنثیسازی تحریمها عواید زیادی برای کشور داشته باشد.
زیرساخت سوآپ گازی وجود دارد
احسان ارکانی، عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به سوآپ گازی ایران و روسیه گفت: بحث سوآپ -چه گازی و چه نفتی- مزیتی است که به نفع هر دو کشوری است که با هم در این مسئله مرتبط میشوند. اگر روسیه بخواهد گازش را به کشورهای حاشیه خلیجفارس صادر کند در حالت عادی باید صدها و میلیاردها دلار هزینه حفاری، عملیات نقشهبرداری و کارگزاری لولههای گاز، تصفیهخانه و پمپ و هزاران تجهیزات دیگر میکرد که این گاز را به بنادر ما برساند یا برعکس، اگر ایران میخواست گازش را به کشورهای اروپای شرقی صادر کند همین کار را باید در حوزه جغرافیای ترکیه و روسیه انجام دهد.
وی افزود: درحالحاضر تمام زیرساختهای ارسال و صادرات گاز در دو کشور ایران و روسیه تحت مالکیت خودشان وجود دارد و سوآپ موجب میشود که با یک تفاهمنامه همکاری، روسیه گازی را که میخواهد به بنادر جنوب ما برساند وارد خط لوله گاز ما کند و یا رقم آن را باهم توافق کنیم و معادل گازی که روسیه میخواهد به فلان مشتری در جنوب خلیجفارس تحویل دهد ما تحویل دهیم بعد از آن طرف با روسیه تهاتر کنیم یا برعکس اگر قصد ارسال گاز به اروپا داریم این گاز را روسیه به آنها بدهد بعد با ما تهاتر کند. حوزه گاز یک ظرفیت جدیدی برای توسعه صادراتی هم برای ایران و هم برای روسیه ایجاد خواهد کرد.
بازاریابی و مشتریان جدید از منافع قرارداد سوآپ گازی
عضو کمیسیون برنامهوبودجه مجلس تأکید کرد: کشورهایی که میخواهند با هم سوآپ کنند باید باهم روابط سیاسی، اقتصادی نزدیک و غیرقابلگسستی ایجاد کنند. در مقطعی ما با ترکمنستان سوآپ نفتی و گازی داشتیم، اما به علت اینکه مقداری روابطمان بههم ریخت این تحت تأثیر قرار گرفت. اکنون با توجه به روابط خوبی که با روسیه داریم این سوآپ مطرحشده است و امیدواریم هرچه سریعتر اجرایی شود.
ارکانی گفت: ما اکنون یک کشور گازی هستیم و مشتریهای خاص خودمان را داریم وقتی با کشور دیگری سوآپ را تفاهم میکنیم، برای آن کشور عملاً بازاریابی میکنیم و گاز را به مشتریهایشان تحویل میدهیم و یا از ظرفیت زیرساختهای آن کشور برای صادرات گاز خودمان استفاده میکنیم. ما میتوانیم از شبکه گازرسانی روسیه هم بهعنوان زیرساخت در کنار زیرساختهای خودمان برای بازاریابی و پیدا کردن مشتریهای جدید استفاده کنیم.
خنثیسازی تحریمها ازجمله دستاوردهای پالایشگاه فراسرزمینی
ارکانی در خصوص بازسازی پالایشگاههای فراسرزمینی و سهامداری ایران در این پالایشگاهها هم گفت: در بحث پالایشگاههای فراسرزمینی امکان تبدیل نفت خام ایران به فراوردههای نفتی غیرقابلتحریم اضافه خواهد شد. با اجرای این سیاست اقتصادی(سرمایهگذاری در پالایشگاه فراسرزمینی) صادرات خدمات فنی مهندسی و دریافت سهام مشکلات انتقال پول را نیز حل میکند و این بدان معناست که دیگر نیازی به انتقال پول نیست. مزیت مهم سهامداری و سرمایهگذاری ایران در پالایشگاههای فراسرزمینی تبدیل نفت خام ایران به فراورده و تولید مواد ارزشمند غیرقابل تحریم همانند فراوردههای نفتی و پالایشگاهی به منظور خنثیسازی تحریمهاست.
مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس نیز در گفتوگو با قدس در مورد پالایشگاههای فراسرزمینی گفت: راهاندازی این پالایشگاهها برای ارزآوری و خنثیسازی تحریمها بسیار مفید است. در طول سالهای گذشته و سالهای تحریمی کارکنان، کارمندان و مهندسان ما در مجموعه وزارت نفت و مجموعه انرژی کشور تجربیات خوبی را بدست آوردند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: یکی از جاهایی که همیشه کانون توجه دشمنان برای تحریم ما بوده، حوزه انرژی است چون یکی از توانمندیهای ما در حوزه انرژی بهطور مشخص نفت و فراوردههای نفتی بوده است اما به همت مهندسان و متخصصانی که در مجموعه وزارت نفت و حوزه انرژی کشور بودند اجازه ندادیم تحریمها اثرگذاری داشته باشد یعنی تولیدمان را داشتهایم و ظرفیتهایمان را نیز حفظ کردیم.
صدور دانش خدمات فنی و مهندسی و وابستگیسازی کشورها به ایران
وی افزود: در حال حاضر تجربهای حاصلشده است که این تجربه را میتوانیم به بسیاری از کشورها صادر کنیم. صادر کردن فقط بحث فراورده و نفت خام نیست؛ دانش صادر کردن نیز از مهمترین صادرات حوزه انرژی است. یکی از کارهایی که کشورهای توسعهیافته در دنیا انجام میدهند صادر کردن دانش است که بسیار مهمتر از سایر صادرات در حوزه انرژی است.
نخعی تأکید کرد: اگر ما بتوانیم این پالایشگاهها و واحدهای تولیدی را به لحاظ فنی وابسته به خودمان کنیم، میتوانیم دانش فنی، تجربه و دانش مهندسی که ایجادشده است را صادر کنیم و خیلی از کشورها را متناسب و با مشخصات نفت خام خودمان راهاندازی کنیم.
میتوانیم در بحث خنثیسازی تحریمها و مسائل اقتصادی و ارزآوری و مسائلی که مرتبط با این حوزه است دستاوردهای خوبی را بدست بیاوریم کما اینکه باید در گذشته این کارها را جدیتر دنبال میکردیم. اکنون این زمینه فراهمشده است و امیدواریم این زودتر عملیاتی شود.
وی خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر در حوزه پالایشگاههای فراسرزمینی با ونزوئلا کار میکنیم. در سوریه هم کارهای انجام دادهایم و با عراقیها هم از گذشته کارکردهایم. همه کشورها وابسته به انرژی هستند و میتوانیم همه اینها را به خودمان وابسته کنیم. این سیاست به ما کمک خواهد کرد که نفت خام خود را به محصولات باارزش افزوده بالاتر و غیرقابل تحریم تبدیل کنیم و از این طریق نیز خنثیسازی تحریمها را دنبال کنیم.
خبرنگار: مهدی پناهی
نظر شما